Tuomasyhteisössä ja Alfa-kurssilla saa kysellä ja epäillä

Helsingin Tuomasyhteisössä toivotaan, että Alfa-kurssi olisi ovi uskoon ja seurakuntaan. 

Teksti: Ulla Pitkänen. Kuvat: Timo Granström

Muutama vuosi sitten Tuomasyhteisössä todettiin, että siellä tarvittaisiin jotain, jonka kautta yhteisöön saataisiin lisää tulijoita.

– Nykyään messu on monelle niin vieras, että sinne tulemiseen on kynnystä, vaikka kuinka yrittäisimme pitää sitä matalana, tuomaspappi Kati Pirttimaa sanoo.

Alfa-kurssi löytyi tähän tarpeeseen. Kurssista toivottiin myös paikkaa kohdata Jumala ja paikkaa, jossa keskustella siitä, mihin uskoo tai ei usko. Korona kuitenkin tuli väliin, ja aikaa vierähti syksyyn 2023, jolloin kurssia alettiin sitten todenteolla laittamaan käytäntöön.

Vaikka toiveena oli saada kursseilta lisää väkeä Tuomasyhteisöön, etusijalla oli se, että ihmiset ylipäätään löytäisivät hengellisen kodin.

– Jos se on Tuomasyhteisöstä, se on hienoa, mutta yhtä hienoa on, jos koti löytyy muualta. Luotan siihen, että Jumala johdattaa jokaista juuri hänelle sopivalla tavalla, Pirttimaa kuvaa.

Pirttimaa kertoo, että Tuomasyhteisöön ja Tuomasmessuun on alusta lähtien kuulunut kyseleminen, epäileminenkin ja se, ettei anneta valmiita vastauksia. Alfan periaatteet ovat istuneet tähän hyvin. Siellä on tilaa pohtia uskoa turvallisessa ympäristössä.

Kuva: Markku Pihlaja
Tuomaspappi Kati Pirttimaa Tuomasmessussa. Kuva: Marko Pihlaja

Luotan siihen, että Jumala johdattaa jokaista
juuri hänelle sopivalla tavalla
– Kati Pirttimaa

Pirttimaa kysyi Tuomasyhteisön pitkäaikaiselta aktiivilta Juki Orpanalta, voisiko tämä lähteä vetämään Alfa-kurssia, ja Orpana innostui ajatuksesta. Hän oli puolestaan törmännyt vetämissään kasvuryhmissä ja muissa keskusteluissa ajoittain siihen, että tietämys uskon perusteista saattoi olla aika ohuella tasolla.

– Alfa-kurssilla ollaan alustusvideoiden aiheiden kautta perustavaa laatua olevien kysymysten äärellä kuten esimerkiksi Miksi Jeesus kuoli tai miten voin uskoa , Orpana kertoo.

Orpana oli yhteydessä Alfa Suomen toiminnanjohtajaan Panu Pitkäseen. Tämä ehdotti, että ennen kuin Orpana ryhtyisi vetämään Alfa-kurssia, hänen olisi hyvä käydä kurssi itse. Niinpä Orpana kävi Malmin seurakunnan ja Verkosto-seurakuntayhteisön järjestämän Alfa-kurssin Pihlajamäen kirkolla. Kurssi oli innostava ja vahvisti entisestään sitä, että tämä on sitä, mitä mekin tarvitsemme.

Pertti Manninen (vas.) ja Juki Orpana ovat nauttineet yhteistyöstä Alfa-tiimin kouluttamisessa. Kuva: Timo Granström

Alfa-kurssilla ollaan perustavaa laatua olevien
kysymysten äärellä
– Juki Orpana

Rukous on keskeistä

Kurssin jälkeen Orpana aloitti Tuomasyhteisön Alfa-kurssin suunnittelun Kati Pirttimaan ja Alfa Suomen kouluttajan Pertti Mannisen kanssa. Löytääkseen ryhmänohjaajia Orpana alkoi heittää verkkoja vesiin messuyhteisöön, jossa hänellä oli paljon tuttuja. Toiselle ja kolmannelle kurssille ohjaajia on voinut kysyä myös edellisen kurssin ohjaajista ja kurssilaisista.

Ja rukoilin paljon, että heitä löytyisi.

– Ihmeellisesti heitä on löytynyt jokaiselle kurssille, joillekin helpommin, joillekin on joutunut rukoilemaan vähän enemmän, Orpana naurahtaa.

Rukous onkin yksi keskeisistä asioista, joka on listattu Alfan parhaisiin käytäntöihin. Myös Juki Orpana korostaa rukouksen merkitystä. Jo ensimmäisellä kurssilla ennen kuin oli löytynyt ryhmänohjaajiakaan, oli yli kymmenhenkinen ryhmä, joka rukoili Alfan puolesta. Kurssin aikana tiimi rukoilee kurssilaisten ja kaikkien vastuunkantajien puolesta. Esimerkiksi ryhmänohjaajat ovat sanoneet kokevansa ihan käsinkosketeltavasti, että heidän puolestaan rukoillaan.

Kurssilla ensin messuväkeä

Tammikuussa 2024 Pertti Manninen aloitti Tuomasyhteisön Alfan ryhmänohjaajien koulutuksen ja helmikuussa 2024 ensimmäinen Alfa-kurssi alkoi.

Tuomasyhteisön Alfa-kurssi on Suomen suurimpia Alfa-kursseja. Jokaisella kolmella kurssilla on ollut nelisenkymmentä kurssilaista ja parikymmentä ryhmänohjaajaa. Osa ilmoittautuneista jää aina tulematta kurssille. Alfa-kurssi pidetäänkin auki uusille tulijoille kolmanteen kurssi-iltaan saakka.

– Välillä huolehdin, että tuleeko tänne nyt riittävästi väkeä, Orpana kertoo.

– Vetäjäparini Kristiina Raunetsalo aina rohkaisi minua, että kyllä heitä tulee. Ja yksi oppi kahdesta ensimmäisestä kurssista oli, että meillä on Isä, joka on rikas antaja ja antaa usein enemmän kuin pyydämme: saatoimme esimerkiksi rukoilla 30 kurssilaista, ja heitä tuli yli 40. Kahdella ensimmäisellä kurssilla oli paljon Tuomasmessun peruskävijöitä.

Juki Orpana ja Alfa-tiimi valmistautumassa osallistujien tuloon.
Kuva: Timo Granström

– Ajattelen, että kurssi voi toimia myös niin sanotusti jatkorippikouluna, jossa palautellaan mieleen uskon keskeisiä asioita. Monella on pitkä aika siitä, kun ollaan oltu näin ytimessä, Orpana sanoo.

Tyypillistä Alfa-kursseille onkin, että kolmellakin ensimmäisellä kurssilla saattaa olla paljon seurakuntalaisia. Vasta sitten alkaa syntyä uskallusta kutsua ei-uskovia ystäviä ja tuttavia mukaan. Haasteitakin kurssilla on. Välillä on tullut palautetta siitä, että ryhmänohjaaja on keskusteluissa liikaa äänessä, ja siihen on täytynyt puuttua. Kurssit ovat opettaneet myös uusia käytäntöjä.

– Olemme jakaneet entistä enemmän vastuuta kurssilla. Että esimerkiksi vain minä tai Kristiina emme aina rukoilisi alku- tai loppurukousta vaan kysyisimme siihen myös ohjaajia, Orpana kertoo.

Lisäksi mukaan on otettu ennen videota lyhyt ryhmänohjaajan puheenvuoro päivän aiheesta. Esimerkiksi kun videon aiheena oli ”Miten voin uskoa”, ryhmänohjaaja kertoi, miten hän löysi tien Jeesuksen luo. Puheenvuorot ovat olleet pidettyjä.

Pertti Manninen kertoo, että Alfa Suomen suositus on, että seurakunta järjestäisi Alfa-kurssin vähintään kolme kertaa. Silloin aletaan oppia, miten kurssi kannattaa toteuttaa. Lisäksi toistuva Alfa-kurssi voi rohkaista seurakuntalaisia kutsumaan entistä paremmin ystäviä ja tuttavia mukaan kurssille, kun kurssi ja kehotus kutsua ihmisiä sinne on esillä seurakunnassa monella syys- ja kevätkaudella.

Seurakunta, joka on järjestänyt Alfan useampaan kertaan, voi toimia myös oppi-isänä tai –äitinä ensikertalaiselle. Pertti Manninen on esimerkiksi vienyt Alfa-kurssia suunnittelevan seurakunnan ihmisiä Verkoston Alfa-iltaa katsomaan. Verkosto on järjestänyt kursseja jo parinkymmenen vuoden ajan.

Tuomasyhteisön Alfan ovat Suomen suurimpia.
Kuva: Timo Granström

Toistuva Alfa-kurssi rohkaisee seurakuntalaisia
kutsumaan entistä paremmin ystäviä
ja tuttavia mukaan kurssille
– Pertti Manninen

Kurssin jälkeen pienryhmään

Alfan myötä seurakuntaan alkaa usein myös syntymään Alfa-iltojen tyyppisiä pienryhmiä, joissa on ruokailua, opetusta ja/tai rukousta.
Näin on käynyt myös Tuomasyhteisössä. Moni Alfa-kurssilainen on halunnut jatkaa kurssin jälkeen pienryhmässä.
Juki Orpana kertoo, että alunperin ehdotettiin, että kurssilaiset itse perustaisivat pienryhmiä.

Se ei kuitenkaan onnistunut. Paras käytäntö on ollut, että nimetyt ohjaajat kokoavat ryhmät, ja ne kokoontuvat tiettyinä päivinä. Silloin on helppo lähteä mukaan. Tuomasyhteisön Alfa-kurssi on poikinut hyvää ja täyttänyt sille asetettuja toiveita.

Jotkut ovat löytäneet uskon Jeesukseen, ja monen usko on vahvistunut. Alfan jälkeen aloitettuihin pienryhmiin on tosiaan tullut mukavasti ihmisiä, Orpana kertoo.

Moni on löytänyt uskonyhteisön, osa Tuomasyhteisöstä, osa jostain muualta. Tuomasyhteisöön on tullut kurssilta myös vastuunkantajia, esimerkiksi rukous- ja ehtoollisavustajakoulutukseen ja -tehtäviin.

Juki Orpana sanoo, että Alfa-kurssista on tullut Tuomasyhteisössä seurakunnan yhteinen asia.

– Palaute on ollut tosi rohkaisevaa. Kurssista ollaan innostuneita, sitä mainostetaan, ja halutaan, että se jatkuu.

Alfa alkaa aterialla. Kristiina Hannula palvelee tarjoilujen valmistelussa ja tilojen siivouksessa. Hän on myös rekrytoinut tiimiin uusia jäseniä.
Kuva: Timo Granström